Hoeveel extra woningen zijn er nodig in Utrecht?
De gemeente Utrecht heeft voor 2040 zo’n 40.000 nieuwe woningen nodig om het woningtekort tegen te gaan en berekend te zijn op de groei van de stad. Verder zijn er in de bredere regio Utrecht 100.000 woningen nodig voor 2040 om het groeiende woningtekort aan te pakken.
Waar in Utrecht kan er nog worden gebouwd?
Er zijn een aantal plekken in Utrecht waar ruimte is om te bouwen. De Merwedekanaalzone en Cartesiusdriehoek zijn twee voorbeelden van plekken waar dit kan, en daar is men nu al druk bezig. Maar dit is niet genoeg. Er zijn locaties zoals Rijnenburg en Reijerscop waar wij vinden dat je zou moeten gaan bouwen gezien de ruimte die daar is om woningen te plaatsen.
Aan wat voor woningen hebben wij een tekort?
Het korte antwoord is dat er een tekort is aan alle type woningen. Van appartementen en studio’s in de stad tot vrijstaande woningen met een tuin. Om te kunnen voorzien in al deze verschillende behoeftes moet er breed worden gekeken binnen de gemeente op alle plekken waar nog gebouwd kan worden. Door op die manier breed te kijken kan het mogelijk worden gemaakt om voldoende bij te bouwen in Utrecht.
Wie willen wij bereiken?
Wij proberen alle Utrechters aan te spreken met onze boodschap omdat wij denken dat het ons allemaal aangaat. Iedereen kent wel iemand in de stad die door de huidige situatie de volgende stap op woninggebied niet kan maken, of zelfs mensen die de stad uit moeten omdat ze geen woning meer kunnen vinden.
Maar verder vinden wij ook dat meer spelers in Utrecht hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Bouwers, ontwikkelaars, maatschappelijke spelers en het gemeentebestuur moeten gezamenlijk werk maken van de woningnood. Daarbij moet de focus liggen op het bouwen van nieuwe, betaalbare woningen in de stad.
Hoe is deze campagne tot stand gekomen?
Deze campagne is het idee geweest van verschillende Utrechtse organisaties die zich zorgen maken om de woningnood in de gemeente Utrecht. Zij willen graag een platform bieden aan alle Utrechters om te laten zien hoe zij deze woningnood ervaren. Daarmee doen ze ook een oproep aan het stadsbestuur om meer in te zetten op het bijbouwen van verschillende type woningen binnen de gemeente.
”Wij Willen Wonen In Utrecht” is een campagne die mede wordt ondersteund door Utrechtse organisaties zoals de woningcorporaties Mitros en Portaal, maar ook ontwikkelaars zoals AM en BPD. Deze organisaties maken ook deel uit van het Consortium Grondeigenaren Rijnenburg (AM, Amvest, Ballast Nedam Development, Bouwinvest, BPD, Bunnik Projekten, GroenWest, Latei, Mitros, Portaal, Slokker, Synchroon en Timpaan), die gezien de woningnood en noodzaak van bouwen in Utrecht de campagne ondersteunen.
Wat kan ik als Utrechter doen?
Fijn dat je wil meedoen! Wij roepen alle mede-Utrechters op om met ons meer aandacht voor de woningnood te genereren.
Je kan via social media onze berichtjes delen zodat meer mensen ze te zien krijgen. Verder kan je berichten via Facebook, Twitter of elk ander kanaal maken met de hashtag #wwwiu en #wijwillenwoneninutrecht. Tag daarbij ook mensen in Utrecht van wie jij vindt dat ze meer oog moeten hebben voor de woningnood in de stad.
Wil je op de hoogte gehouden worden van ontwikkelingen? Stuur ons dan een berichtje via de ‘Contact’-pagina!
Hoe is de 'Voxpop'-video tot stand gekomen?
Voor de opname van onze Voxpop-video zijn wij in samenwerking met Roel Maalderink op 24 oktober 2020 het centrum van Utrecht ingegaan om Utrechters te interviewen over de woningnood in de stad. Daarbij hebben wij hen gevraagd hoe de woningnood hen raakt, en welke oplossingen zij zien.
Dit hebben wij op een ludieke manier aangepakt door woningen te tonen die op dat moment te koop stonden in de stad. Daarbij hebben wij de prijzen van de woningen getoond, en de vereiste inkomens* vermeldt.
* Bij het berekenen van de vereiste hypotheek zijn wij uitgegaan van de minimaal verplichte toetsrente van 5%, vastgesteld door de AFM, bij een rentevaste periode van korter dan 10 jaar.